Milota Község Önkormányzata

Záró sajtóközlemény

TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0265 - MILOTA 2.0 – innovatív iskolai fejlesztés

A KLIK Fehérgyarmati Tankerületének egyik jelentős pályázati programját tudhatja maga mögött a Tiszakóródi Hunyadi Mátyás Általános Iskola Milotai Tagintézménye, amely részt vett a TÁMOP-3.1.4.C innovatív iskolai fejlesztés pályázatán. Az általános iskola 12 millió forintos támogatást kapott az Európai Unió révén, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. A pályázati projekt a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását és az újszerű pedagógiai módszerek bevezetését célozta meg. A pályázatban vállalt szakmai programelemeket és a fotókat a milota.innovativiskola.hu című weboldalon tetté közzé.


Tanórán kívüli szabadtéri mozgásos rendezvények keretében a BootCamp speciális tengerészgyalogsági edzéstréning és Katus Attila tornája után a Pécsi Sasok másik híres frontembere, Szentgyörgyi Romeo hatszoros aerobic világbajnok tartott csoportos tréninget, majd mentálhigiénés előadást. A világszerte ismert szakember az egészséges életmódot a sport, az állandó mozgás és a helyes táplálkozás felől közelítette meg.


A pályaorientációs foglalkozássorozat célja a megismert kompetenciák révén történő orientáció, a mindennapi helyzetekben tanúsítható viselkedési módok, magatartásminták meghatározása, az egyéni célok megismerése, kijelölése, a státuszgyakorlatok révén az alá-fölé- és a mellérendeltségi helyzetek kipróbálása és kezelése volt. A szakemberek gyakorlati síkra terelve és helyzetgyakorlatokra alapozva tartották a foglalkozásokat, amelyek központi motívuma a munkaerő piaci környezet mellett az önmagunkról kialakítandó reális kép volt.


Közösségi rendezvények keretében a tanulóknak a felemelkedésben magatartásmintát adó, népszerű művészekkel szerveztünk közös koncerteket, amik arra szolgálnak alapul, hogy a legtöbb gyerek számára testközelből sosem látott sztárok gondolkodásmódjukat és közösségbe illeszkedésüket segítsék. A népszerű Children of Distance zenekar és Szabyest mellett Lola és a ByTheWay együttes frontembere, Patocska Olivér voltak a fellépők, akik mellett egy újabb rendezvényen Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, a Kaláka zenekar korábbi tagja adott nagysikerű koncertet.


A projektidőszak egyik legizgalmasabb eleme a Márokpapiban, augusztus 9. és 13. között zajló nyári bentlakásos ökotábor volt. A projektbe bevont diákokkal és kísérőpedagógusokkal az ökológia megannyi szegmensébe beavatták a résztvevőket a szakemberek: a természetes növényvilág megismerése mellett a kenyérsütéstől a csillagtúráig számos érdekes és izgalmas felfedezés várt a a táborozókat.


A befogadó szemléletet közvetítő, a tanulók szükségleteit figyelembe vevő, differenciáló pedagógiai módszertan alkalmazási feltételeit egy, a tanároknak szóló tanulási folyamat során kezdték el megteremteni. A téma a tanítási dráma eszközeinek használata volt a különböző összetételű diákcsoportoknál, valamint a hátrányból induló gyerekek mentorálása, a felzárkóztatás és a tehetséggondozás. Utóbbit az iskola mentorprogramjában is felhasználták.


Akkreditált továbbképzést is tartottak az iskola pedagógusainak: a konfliktuskezelés és a lelki egészség kialakítása, harmóniában tartása tematikájában 30 órás akkreditált tanfolyam segített OKJ-s bizonyítványt szerezni a résztvevő tanároknak.




Az oldalon található tartalom Milota Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign